wtorek, 9 kwietnia 2013

i Ty pokochaj olej rzepakowy!

 Witam!

 Jakiś czas temu pisałam Wam, że dzięki uprzejmości portalu Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania olej rzepakowy oraz bardzo przydatny gadżet do przyrządzania dresingów jakim jest  jajeczko DO. Przetestowałam go bardzo porządnie i długo się zastanawiałam nad formą wpisu tak, żeby Was zaciekawić aż w końcu wymyśliłam! Zapraszam do zapoznania się z najzdrowszym olejem rzepakowym.



Kampania pod patronatem Katarzyny Bosackiej. Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.




  Czym jest olej rzepakowy? Dlaczego jest taki zdrowy? 

Olej rzepakowy to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Spośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań. Co więcej może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.

Porównanie składu oleju z oliwek z olejem rzepakowym  




Olej rzepakowy doskonale sprawdza się w mojej kuchni.  Oto co wyczarowałam za jego pomocą:




Pasta jajeczna:
  • 4 jajka
  • cebula
  • majonez, sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy w kroimy w kosteczkę. ( pokrojoną przesypujemy do oddzielnego pojemniczka i dodajemy łyżkę oleju rzepakowego aby cebula zmiękła. )Do cebuli dodajemy pokrojone jajka oraz 2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.








 Surówka 
  • 2 marchewki
  • pól kapusty pekińskiej
  • jabłuszko
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach.Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce. Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam.Na koniec doprawia składnikami, które zmieszałam za pomocą cudownego shakera.

Surówka wraz z towarzystwem na talerzu. :)


Mój pomocnik w mieszaniu



Cudowne urodowe właściwości oleju rzepakowego

Jeśli Twoja cera ma tendencje do przesuszania się i pieczenia – podgrzej odrobinę oleju i posmaruj nim twarz (nie wklepuj), pozostawiając na 20 do 30 minut. Olej rzepakowy sprawdza się również świetnie nie tylko w maseczkach. Można go używać punktowo na wysuszoną skórę, np. łokci – zastąpi tu tłusty krem. Łyżka rzepakowego w połączeniu z tą samą ilością miodu będzie doskonałym balsamem odżywczym dla spierzchniętych na mrozie ust. Banan zmiksowany z odrobiną oleju to świetna, regenerująca maska na dekolt. A jeśli chcesz zmiękczyć skórki przy paznokciach, zacznij manicure od kilkuminutowej ciepłej kąpieli rzepakowej dla rąk. Taka kąpiel wygładzi też i nawilży skórę dłoni.Olej rzepakowy również często bywa składnikiem masek na włosy.

  • Domowa odżywcza maseczka 
Idealna dla każdego rodzaju skóry. Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z łyżką oleju rzepakowego, łyżeczką soku z cytryny lub herbaty rumiankowej (uwaga – przy cerze suchej przygotowujemy wersję bez cytryny). Nakładaj na twarz, z pominięciem oczu i ust. Zmyj po 20 minutach.



Dziękuje portalowi uroda i zdrowie za udostępnienie mi produktów do testów. Fakt, że dostałam te produkty nie wpłynął na moją ocenę.



A Wy słyszałyście o dobroczynnych właściwościach oleju rzepakowego? Stosujcie go w swojej kuchni? ;)


Dobranoc, słodkich snów. 

Mleczna. 


EDIT:

11 komentarzy:

  1. Mi najbardziej podoba się to jajko :) A fanką oleju rzepakowego jestem od dawna, uważam, że naprawdę nie ustępuje oliwie, a dodatkowo ma tą zaletę, że jako jeden z niewielu olei nie wydziela trujących substancji pod wpływem temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię olej rzepakowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. olej rzepakowy używam bardzo często;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że stosuję :) Najczęściej do smażenia bo tylko ten olej się tak naprawdę do tego nadaje. Aczkolwiek, wg podanej przez Ciebie tabelki, oliwa jest lepsza do smażenia (im więcej kwasów jednonienasyconych tym wyższa temperatura dymienia). Prawdopodobnie olej rzepakowy zestawiono z rafinowaną oliwą z oliwek :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że olej rzepakowy można stosować także do maseczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. olej rzepakowy jest zawsze w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja w ogóle uważam , że oleje, olejki mają cudowne właściwości :) nic tak dobrze, nie nawilża :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten SHAKER zdecydowanie podbił moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie doceniamy w pełni tego co mamy w naszym rodzimmym oleju rzepakowym i wolimy oliwe z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś był szał na oliwę z oliwek, a tak naprawdę najlepiej smaży sie właśnie na oleju

    OdpowiedzUsuń
  11. W końcu się robi głośno na ten temat, bo jak mówię znajomym, że olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek to mi nie wierzą ;) Ja używam dużo, bo przez to że jem niewiele ryb, to muszę uzupełniać poziom kwasów omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń

Najaktywniejsze:

Get this commentators widget